Een SEO analyse voor een webshop is een onmisbare stap als je meer verkeer naar je website wilt trekken. Een webshop heeft unieke uitdagingen als het gaat om SEO, zoals het omgaan met honderden (of zelfs duizenden) productpagina’s, het voorkomen van duplicate content, en het zorgen dat bezoekers snel vinden wat ze zoeken.
Hier gaan we stap voor stap in op wat er allemaal komt kijken bij een goede SEO analyse, specifiek voor E-commerce / webshops.
Wat komt er kijken bij een SEO analyse voor webshops?
Een SEO analyse voor webshops bestaat uit verschillende onderdelen. Hieronder behandelen we de belangrijkste, van technische zaken tot content en concurrentieanalyse.
Technische SEO
Technische SEO is de basis van je website. Als dit niet goed zit, kan Google je webshop moeilijk begrijpen of indexeren, wat betekent dat je niet zichtbaar bent voor je klanten.
Crawlbaarheid
Crawlbaarheid betekent dat Google je website goed kan ‘lezen’. Tijdens een SEO analyse kijk je naar:
- Robots.txt-bestand
Controleer of je pagina’s onbedoeld geblokkeerd zijn. Soms staat een productpagina of zelfs je hele webshop per ongeluk op ‘noindex’, wat betekent dat zoekmachines deze niet tonen.
- XML-sitemap
Een goede sitemap helpt zoekmachines om al je belangrijke pagina’s snel te vinden. Je controleert of deze volledig en actueel is.
- Statuscodes
Foutmeldingen zoals 404-pagina’s (niet gevonden) of 500-errors (serverfout) kunnen je rankings negatief beïnvloeden. Tijdens een analyse identificeer je deze problemen.
Laadsnelheid
Snelle webshops scoren beter in Google én converteren beter. Controleer met tools zoals Google PageSpeed Insights of je pagina’s snel genoeg laden. Kijk ook naar:
- Grote afbeeldingen die je kunt comprimeren.
- Onnodige scripts die je site vertragen.
- Serverreactietijden.
Mobiele gebruiksvriendelijkheid
Meer dan 50% van de bezoekers komt via mobiele apparaten. Zorg ervoor dat je webshop responsive is en dat alle elementen goed werken op kleinere schermen. Dit is een belangrijk onderdeel van een SEO analyse, omdat Google mobiele prestaties als rankingfactor gebruikt.
Content en zoekwoorden
Goede content is het hart van je webshop-SEO. Je content moet niet alleen aansluiten bij wat mensen zoeken, maar ook goed gestructureerd zijn.
Zoekwoordonderzoek
Welke woorden gebruiken jouw klanten om jouw producten te vinden? Tijdens een SEO analyse zoek je niet alleen naar populaire zoekwoorden, maar ook naar long-tail zoekwoorden (specifieke zinnen met minder concurrentie).
Duplicate content
Bij webshops komt dubbele content vaak voor, vooral als je veel vergelijkbare producten hebt. Google kan moeite hebben om te bepalen welke pagina belangrijk is, waardoor je rankings dalen. Identificeer dubbele content en los dit op met canonical tags (een soort hint voor Google welke pagina de voorkeur heeft).
Contentoptimalisatie
Bekijk je productpagina’s en categoriepagina’s. Zijn deze goed gevuld met waardevolle informatie? Denk aan:
- Unieke productbeschrijvingen (geen gekopieerde teksten van leveranciers).
- Tips of adviezen bij het gebruik van het product.
- Een duidelijke interne linkstructuur naar relevante andere pagina’s.
Blogcontent
Blogs zijn een geweldige manier om je webshop te promoten. Gebruik ze om zoekwoorden te targeten waarop je productpagina’s niet scoren. Een SEO analyse laat zien of je huidige blogs relevant en effectief zijn, en geeft ideeën voor nieuwe onderwerpen.
Interne linkstructuur
Interne links helpen Google te begrijpen welke pagina’s het belangrijkst zijn op je webshop. Tijdens een SEO analyse kijk je naar:
- Navigatiestructuur
Is het voor bezoekers en zoekmachines duidelijk hoe ze door je website moeten navigeren? Je analyseert bijvoorbeeld of de belangrijkste categoriepagina’s niet te diep verstopt zitten.
- Breadcrumbs
Dit zijn navigatielinks die laten zien waar een bezoeker zich bevindt. Ze zijn niet alleen handig voor bezoekers, maar ook voor zoekmachines.
- Verkeerde links
Een SEO analyse spoort interne links op die naar niet-bestaande pagina’s (404’s) verwijzen. Deze moet je vervangen of corrigeren.
Concurrentieanalyse
Met een SEO analyse kijk je niet alleen naar je eigen webshop, maar ook naar je concurrenten. Wat doen zij beter en wat kun jij hiervan leren?
- Concurrenten identificeren
Welke webshops concurreren op jouw belangrijkste zoekwoorden? Je kunt tools zoals Ahrefs of SEMrush gebruiken om dit inzichtelijk te maken.
- Gap analysis
Bekijk welke zoekwoorden je concurrenten targeten die jij mist. Dit zijn kansen om nieuwe content te maken en meer verkeer aan te trekken.
- Backlinkanalyse
Backlinks (links van andere websites naar jouw webshop) zijn belangrijk voor je autoriteit in Google. Tijdens een analyse kijk je hoeveel en welke backlinks jouw concurrenten hebben. Vervolgens kun je strategieën bedenken om zelf meer backlinks te krijgen.
Conversiegerichte SEO
SEO is niet alleen bedoeld om meer verkeer naar je webshop te trekken, maar ook om ervoor te zorgen dat dit verkeer daadwerkelijk koopt. Dit betekent dat je tijdens een SEO analyse ook kijkt naar elementen die invloed hebben op je conversies.
Productpagina’s
Zijn je productpagina’s overtuigend? Bekijk zaken zoals:
- Overzichtelijke foto’s van hoge kwaliteit.
- Goede call-to-actions zoals ‘In winkelmandje’.
- Eenvoudige bestel- en betaalprocessen.
Categoriepagina’s
Zijn je categoriepagina’s makkelijk te navigeren? Zorg voor filters en zoekopties zodat bezoekers snel kunnen vinden wat ze zoeken.
Snelheid en vertrouwen
Laadt je webshop snel? Heb je een SSL-certificaat (beveiligde verbinding)? Dit soort zaken heeft niet alleen invloed op je SEO, maar ook op het vertrouwen van je klanten.
Laat ons jouw SEO analyse voor je webshop doen
Zoals je ziet is een SEO analyse voor webshops behoorlijk uitgebreid. Het is niet alleen belangrijk om alle technische en inhoudelijke aspecten te onderzoeken, maar ook om een strategie te ontwikkelen die past bij jouw doelen en markt.
Bij MarketingCollega zijn we gespecialiseerd in SEO voor webshops. We voeren een grondige SEO analyse uit en geven je een duidelijk rapport met praktische aanbevelingen. Wil je jouw webshop naar een hoger niveau tillen? Vraag hier een SEO analyse aan.