SEO webshop: 50 cruciale rankingfactoren voor e-commerce in 2024

Voor elke webshop is een sterke SEO-strategie essentieel, maar fouten zijn snel gemaakt, vooral in e-commerce. Als ervaren SEO-specialist bied ik een lijst met 50 kritieke rankingfactoren specifiek voor e-commerce sites. Heb je behoefte aan advies van een specialist? Laat MarketingCollega jouw webshop checken op de 50 onderstaande factoren via de gratis SEO+ analyse!

De tips in dit artikel

1. Optimaliseer de URL-structuur

Een gestructureerde URL is cruciaal voor zowel gebruikers als zoekmachines. Het helpt bij het duidelijk aangeven van de inhoud van een pagina en verbetert de navigatie-ervaring. Gebruik korte, beschrijvende URL’s die relevante sleutelwoorden bevatten. Vermijd lange ID’s of parameters waar mogelijk. Een goed gestructureerde URL verhoogt de kans op een betere seo voor je webshop en maakt het gemakkelijker voor bezoekers om de URL te onthouden of direct in te voeren.

Tip: Implementeer een logische hiërarchie in je URL-structuur die overeenkomt met de opbouw van je website, en zorg ervoor dat elke URL leesbaar en relevant is.

2. Gebruik H1-tags op elke pagina

H1-tags zijn een essentieel onderdeel van webpagina’s omdat ze zoekmachines en gebruikers snel inzicht geven in de inhoud van een pagina. Elke pagina moet een unieke H1-tag hebben die het hoofdonderwerp of de kernboodschap effectief communiceert. Dit draagt niet alleen bij aan SEO, maar verbetert ook de gebruikerservaring door een duidelijke structuur en hiërarchie te bieden.

Tip: Zorg ervoor dat je H1-tags relevant zijn voor de inhoud en bevatten de belangrijkste trefwoorden waarop je je richt. Idealiter wil je dat je categoriepagina’s een andere H1 hebben dan je productpagina’s, om te zorgen dat deze pagina’s niet met elkaar concurreren.

3. Benut het belang van structured data

Strucutured data helpt zoekmachines om de inhoud van je webshop beter te begrijpen en te categoriseren. Door schema markup te implementeren, kun je rich snippets in zoekresultaten verkrijgen, wat je CTR kan verhogen. Denk aan productinformatie, prijzen, en beoordelingen die direct in de zoekresultaten getoond kunnen worden.

Tip: Maak gebruik van structured data om de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van je webshop in de zoekresultaten te verhogen. Voor productpagina’s gaat dit vaak al vanzelf, maar ook voor andere landingspagina’s kun je structured toepassen.

4. Schrijf unieke productbeschrijvingen

Unieke en overtuigende productbeschrijvingen verbeteren niet alleen de SEO van je webshop, maar verhogen ook de conversieratio’s. Vermijd het kopiëren van beschrijvingen van fabrikanten; maak in plaats daarvan content die de voordelen en unieke verkooppunten van het product benadrukt. Goed geschreven beschrijvingen kunnen je onderscheiden van concurrenten en zijn een kans om relevante trefwoorden te integreren.

Tip: Richt je op het creëren van waardevolle en informatieve beschrijvingen die zowel zoekmachines als potentiële klanten aanspreken.

5. Optimaliseer producttitels van je webshop

De titels van je producten spelen een cruciale rol in zowel de SEO als de gebruikerservaring van je webshop. Ze moeten duidelijk, beschrijvend, en geoptimaliseerd met relevante trefwoorden zijn om zowel de vindbaarheid als de aantrekkelijkheid te verbeteren. Een goede producttitel helpt je producten uit te lichten in de verzadigde online markt.

Tip: Gebruik trefwoordrijke, maar natuurlijk klinkende producttitels die direct de essentie van het product weergeven en aantrekkelijk zijn voor je doelgroep.

6. Gebruik van alt-tags bij productafbeeldingen

Alt-tags zijn cruciaal voor SEO omdat ze zoekmachines helpen te begrijpen wat er op een afbeelding staat. Zorg ervoor dat elke afbeelding op je webshop een beschrijvende alt-tag heeft die relevante trefwoorden bevat. Dit verbetert niet alleen de toegankelijkheid voor gebruikers met visuele beperkingen, maar het kan ook de positie van je webshop in de zoekresultaten verhogen, vooral in Google Afbeeldingen.

Tip: Wees specifiek en beschrijvend met je alt-tags, maar vermijd het overmatig vullen met trefwoorden. Focus op context en relevantie.

7. Mobielvriendelijkheid van productpagina’s

In een tijdperk waar mobiel browsen de overhand heeft, is het essentieel dat je webshop volledig responsief is. Dit betekent dat je productpagina’s er goed uitzien en functioneel zijn op alle apparaten, van desktops tot smartphones. Google gebruikt mobielvriendelijkheid als een ranking factor, dus dit kan direct invloed hebben op je SEO-prestaties.

Tip: Test je webshop regelmatig met tools zoals Google’s Mobile-Friendly Test om ervoor te zorgen dat je pagina’s mobielvriendelijk blijven.

8. Klantenreviews en SEO

Klantenreviews zijn niet alleen waardevol voor potentiële kopers, maar ze kunnen ook je webshop SEO een boost geven. Reviews genereren unieke, verse content voor je productpagina’s, wat zoekmachines waarderen. Bovendien kunnen ze trefwoordrijke content toevoegen, wat bijdraagt aan de vindbaarheid van je producten.

Tip: Moedig klanten aan om reviews achter te laten door het proces zo eenvoudig mogelijk te maken en overweeg incentives voor het schrijven van een review.

9. Belang van categoriepagina’s als landingspagina’s

Categoriepagina’s spelen een sleutelrol in zowel de navigatie van je webshop als je SEO-strategie. Ze fungeren als landingspagina’s voor brede zoekopdrachten met veel zoekvolume. Optimaliseer deze pagina’s met relevante trefwoorden, overtuigende meta-descriptions, en kwalitatieve content die aansluit bij de zoekintentie van je doelgroep.

Tip: Zie categoriepagina’s als kans om bezoekers te informeren en te overtuigen met unieke content, zoals koopgidsen, en gebruik ze om interne linking te versterken.

10. Content plaatsen ónder producten op je categoriepagina

Het toevoegen van content onder de lijst met producten kan de SEO van je categoriepagina’s verbeteren zonder de gebruikerservaring te schaden. Dit biedt extra ruimte voor trefwoordrijke content die je pagina’s helpt te ranken voor relevante zoekopdrachten. In de ideale situatie begint je categoriepagina met een inleidende alinea gevolgt door een ‘lees meer-knop’ die naar de extra uitleg onder de producten scrollt.

Tip: Integreer nuttige informatie zoals veelgestelde vragen of tips over hoe je producten kunt gebruiken, wat waarde toevoegt voor de gebruiker en de tijd op de pagina kan verlengen.

11. Optimalisatie van meta-titles en meta-descriptions

Zorg ervoor dat elke meta-title en meta-description uniek en geoptimaliseerd is voor relevante zoekwoorden. Dit verbetert niet alleen je zichtbaarheid in zoekresultaten, maar verhoogt ook de kans dat gebruikers op je link klikken. Wees beknopt, maar beschrijvend, en gebruik actiegerichte taal om de nieuwsgierigheid te wekken.

Tip: Gebruik trefwoordonderzoek om te bepalen welke termen je doelgroep gebruikt en integreer deze slim in je titels en beschrijvingen.

12. Het gebruik van canonical tags op filters

Bij webshops kunnen filter- en sorteerfuncties leiden tot duplicate content issues. Gebruik canonical tags om zoekmachines te vertellen welke versie van een pagina de voorkeursversie is. Dit voorkomt dat zoekmachines meerdere versies van dezelfde pagina indexeren en verdelen de ‘link juice’ effectief.

Tip: Stel canonical tags in op de hoofdcategoriepagina om te voorkomen dat filtercombinaties als afzonderlijke pagina’s worden gezien. Een erg belangrijke webshop SEO tip!

13. Aanpak van paginatie

Paginatie kan een uitdaging zijn voor webshop SEO omdat het kan resulteren in het verbergen van content. Gebruik ‘rel=prev’ en ‘rel=next’ tags om zoekmachines te helpen begrijpen dat meerdere pagina’s deel uitmaken van een reeks. Dit zorgt ervoor dat alle pagina’s binnen een paginareeks worden geïndexeerd en gewaardeerd.

Tip: Overweeg het implementeren van ‘load more’ of oneindige scroll-functies om paginatieproblemen te vermijden en de gebruikerservaring te verbeteren.

14. Producten boven de vouw tonen

Zorg ervoor dat belangrijke producten en content boven de vouw (het deel van de website dat zichtbaar is zonder te scrollen) worden getoond. Dit helpt niet alleen bij het vasthouden van de aandacht van bezoekers, maar het kan ook webshop SEO ten goede komen door belangrijke trefwoorden en producten direct zichtbaar te maken.

Tip: Analyseer gebruikersgedrag om te bepalen welke content het meest waardevol is voor je bezoekers en zorg ervoor dat deze content prominent wordt weergegeven.

Drie productafbeelding zonder te scrollen. Een perfect voorbeeld van hoe het kan.

15. Belang van een geoptimaliseerde homepage

Je homepage is vaak het eerste contactpunt met potentiële klanten. Zorg ervoor dat het duidelijk je merk, waardepropositie en productaanbod communiceert. Optimaliseer de homepage voor relevante trefwoorden zonder afbreuk te doen aan de gebruikerservaring. Inclusief duidelijke call-to-actions (CTA’s) en zorg voor een intuïtieve navigatiestructuur.

Tip: Behandel je homepage als een essentiële landingspagina. Optimaliseer voor zowel gebruikers als zoekmachines door relevante trefwoorden strategisch te plaatsen en de gebruiksvriendelijkheid te maximaliseren.

16. Interne linking vanaf de homepage

Een strategische interne linkstructuur verbetert de navigatie voor gebruikers en helpt zoekmachines bij het indexeren van je webshop. Gebruik je homepage, dat vaak de meest autoritaire pagina van je webshop is, om te linken naar belangrijke categorieën en producten. Dit niet verdeelt niet alleen de ‘link juice’, maar moedigt ook een direct aan om op deze belangrijke pagina’s te klikken.

Tip: Analyseer je site’s structuur en identificeer kansen voor zinvolle interne links die relevant zijn voor je content. Gebruik duidelijke en beschrijvende anker teksten.

17. Showcase van bestsellers en nieuwe producten

Het uitlichten van bestsellers en nieuwe producten op je homepage kan niet alleen de verkoop stimuleren, maar ook de SEO van je webshop ten goede komen door dynamische, relevante content te presenteren. Dit trekt zowel terugkerende bezoekers als zoekmachines aan, die beide waarde hechten aan verse, actuele inhoud.

Tip: Zorg voor een regelmatige update van de uitgelichte producten op je homepage om zowel de gebruikerservaring als de content versheid te verbeteren.

18. Het belang van een sterke interne linkstructuur

Een goed doordachte interne linkstructuur verbetert de site navigatie, helpt bij het verdelen van pagina-autoriteit, en verbetert de indexeerbaarheid van je site. Zorg ervoor dat elke pagina binnen een paar klikken bereikbaar is vanaf je homepage. Je belangrijkste landingspagina’s moeten áltijd direct te bezoeken zijn vanaf elke pagina op de site.

Tip: Gebruik een logische hiërarchie in je navigatie en creëer links tussen gerelateerde content om gebruikers en zoekmachines te helpen meer van je site te ontdekken. Heb je een landingspagina die belangrijk is voor zoekmachine optimalisatie, maar niet in de structuur van je hoofdmenu past? Plaats deze dan in je footer!

19. Gebruik van breadcrumb-navigatie

Breadcrumb-navigatie verbetert niet alleen de gebruikerservaring door bezoekers hun plaats op je webshop te laten begrijpen, maar helpt ook zoekmachines bij het begrijpen van de structuur van je site. Dit kan een positief effect hebben op je webshop SEO door de duidelijkheid en structuur van je site te verbeteren.

Tip: Implementeer breadcrumb-navigatie die logisch is voor de gebruiker en consistent gebruik maakt van trefwoorden om de relevantie te verbeteren.

20. Linkjuice verdelen over belangrijke pagina’s

Effectieve verdeling van linkjuice (pagina-autoriteit) is cruciaal voor SEO voor webshops. Gebruik interne links om autoriteit te verdelen naar pagina’s die je wilt rangschikken. Prioriteer links naar je meest waardevolle pagina’s vanaf je homepage of andere pagina’s met hoge autoriteit.

Tip: Evalueer je interne linkstrategie regelmatig om ervoor te zorgen dat belangrijke pagina’s voldoende autoriteit ontvangen door middel van interne links.

21. Het belang van externe links

Bouw relaties op met relevante websites en influencers in jouw niche om backlinks te verkrijgen. Externe backlinks van hoge kwaliteit naar jouw webshop kunnen de domeinautoriteit verhogen en de zichtbaarheid in zoekmachines verbeteren.

Tip: Focus op kwaliteit boven kwantiteit. Een paar goed geplaatste links van betrouwbare sites zijn waardevoller dan veel links van mindere kwaliteit.

22. Gastbloggen en linkkansen

Gastbloggen is een effectieve manier om jouw bereik te vergroten en waardevolle backlinks te verkrijgen. Zoek naar kansen binnen jouw industrie om waardevolle inhoud te delen op andere blogs of platforms.

Tip: Zorg ervoor dat je bijdraagt aan sites die relevant zijn voor jouw doelgroep en sector om de impact op je webshop SEO te maximaliseren.

23. Het opbouwen van een merk voor meer natuurlijke links

Sterke merken trekken natuurlijk links aan. Investeer in jouw merkopbouw online en offline om jouw zichtbaarheid en herkenbaarheid te vergroten, wat op zijn beurt natuurlijke linkopbouw kan stimuleren.

Tip: Gebruik sociale media, evenementen en PR-activiteiten om jouw merkbekendheid te vergroten en natuurlijke linkmogelijkheden te creëren.

24. Site snelheid en gebruikerservaring

De snelheid van jouw site is cruciaal voor zowel gebruikerservaring als SEO. Gebruikers verwachten snelle laadtijden, en zoekmachines belonen sites die deze bieden.

Tip: Optimaliseer afbeeldingen, minimaliseer het gebruik van JavaScript en CSS, en overweeg een Content Delivery Network (CDN) om de laadtijden te verbeteren.

25. Mobielvriendelijkheid en SEO voor webshops

Met de mobile first indexering van Google is het essentieel dat jouw webshop geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten. Een mobielvriendelijke site biedt een betere gebruikerservaring en verbetert jouw SEO-prestaties.

Tip: Gebruik responsief webdesign om ervoor te zorgen dat jouw webshop goed werkt op alle apparaten en schermformaten.

26. Gebruiksvriendelijkheid van het checkout-proces

Een soepel en gebruiksvriendelijk afrekenproces kan helpen bij het verminderen van winkelwagenverlating en het verbeteren van conversies. Dit heeft ook een indirecte invloed op jouw webshop SEO door de gebruikerservaring te verbeteren. Tijdens het afrekenen haken een boel mensen af, zorg dus dat dit proces perfect verloopt!

Tip: Vereenvoudig het afrekenproces, bied meerdere betalingsopties aan, en zorg voor duidelijke instructies en feedback gedurende het hele proces. Zorg dat je pagina’s vertrouwen uitstralen en alle onzekerheden wegnemen, zoals de bezorgmogelijkheden weergeven.

27. Merkzoekopdrachten en hun invloed op SEO

Zoekopdrachten specifiek gericht op jouw merk kunnen een positief effect hebben op jouw SEO-prestaties. Dit toont aan zoekmachines de legitimiteit en populariteit van jouw merk.

Tip: Werk aan het vergroten van jouw merkbekendheid via marketing en klantenservice om het aantal merkgerelateerde zoekopdrachten te verhogen.

28. Invloed van social media op de seo van je webshop

Hoewel social media shares en likes geen directe rankingfactor zijn, kunnen ze wel bijdragen aan de zichtbaarheid en het verkeer naar jouw webshop. Een actieve aanwezigheid op social media kan ook helpen bij linkopbouw en merkbekendheid.

Tip: Wees actief op de sociale mediaplatforms waar jouw doelgroep zich bevindt en deel waardevolle, boeiende inhoud om volgers aan te trekken en te behouden.

29. Klantreviews en merkvertrouwen

Klantreviews zijn niet alleen belangrijk voor conversie en klantvertrouwen, maar kunnen ook de SEO van je shop verbeteren door het genereren van verse, relevante content en het verhogen van engagement. Reviews op productniveau kunnen namelijk voor relatief veel (unieke) content op productpagina’s zorgen. Terwijl deze pagina’s vaak de grootste reden zijn van een groot percentage duplicate content.

Tip: Spoor klanten aan om reviews achter te laten en reageer op feedback om engagement en vertrouwen te bouwen. Doe dit voor zowel producten als algemene bedrijfsreviews.

30. Bloggen over relevante onderwerpen

Creëer een blogsectie op je webshop om over onderwerpen te schrijven die relevant zijn voor je doelgroep. Dit niet alleen trekt verkeer aan, maar het helpt ook bij het positioneren van je webshop als een autoriteit in je niche. Gebruik trefwoordonderzoek om onderwerpen te identificeren die je doelgroep interesseert en optimaliseer je posts voor deze zoekwoorden. in 2024 is dit alleen maar belangrijker geworden voor de SEO van je webshop; Google vindt het belangrijk om autoritaire sites in een niche voorrang te geven. Door veel te bloggen over een bepaald onderwerp, word jij dé autoriteit in jouw niche.

Tip: Integreer interne links naar je productpagina’s in je blogposts om de SEO-waarde te verhogen en potentiële klanten direct naar je producten te leiden.

31. FAQ-secties

Een veelgestelde vragen (FAQ) sectie kan zeer waardevol zijn voor SEO. Het stelt je in staat om content te creëren die antwoord geeft op specifieke vragen gerelateerd aan je producten of branche. Dit kan helpen bij het rangschikken voor long-tail zoekwoorden en het verbeteren van de gebruikerservaring door nuttige informatie te bieden. Ook dit speelt in op de meest recente content updates, waarbij Google adviseert nuttige content te schrijven die de website bezoeker écht helpt.

Tip: Analyseer klantvragen en gebruik tools voor trefwoordonderzoek om relevante long-tail zoekwoorden te identificeren die in je FAQ-sectie kunnen worden opgenomen.

32. Videocontent en SEO

Video’s kunnen de betrokkenheid op je webshop verhogen en bieden een rijke bron van content voor SEO. Video’s geoptimaliseerd met de juiste trefwoorden kunnen niet alleen helpen bij het verbeteren van je zichtbaarheid in zoekresultaten, maar ook de tijd verlengen die bezoekers op je site doorbrengen.

Tip: Voeg video’s toe aan je productpagina’s en blogposts. Zorg ervoor dat je video’s relevante trefwoorden in de titel, beschrijving en tags bevatten. Let op: voeg alleen video’s toe als ze echt wat toevoegen. Een video die niets aan een pagina toevoegt, zorgt alleen maar voor een langere laadtijd zonder de SEO van je E-commerce site te verbeteren.

33. Kwalitatieve productafbeeldingen

Hoogwaardige afbeeldingen (en video’s) verbeteren niet alleen de look and feel van je webshop, maar kunnen ook bijdragen aan een betere vindbaarheid. Zorg ervoor dat al je visuele content geoptimaliseerd is met relevante alt-tags en bestandsnamen die trefwoorden bevatten. De afbeeldingen moeten duidelijk aangeven waar het product over gaat.

Tip: Gebruik compressietools om ervoor te zorgen dat je afbeeldingen en video’s snel laden, zonder in te boeten aan kwaliteit. Dit verbetert zowel de gebruikerservaring als de laadsnelheid van de pagina, wat beide belangrijke SEO-factoren zijn.

34. SSL-certificaten en veiligheid

Veiligheid is een topprioriteit voor zowel gebruikers als zoekmachines. Een SSL-certificaat (Secure Sockets Layer) beveiligt de verbinding tussen de webserver en de browser van de bezoeker. Websites met SSL worden door Google als veiliger beschouwd en kunnen een SEO-voordeel hebben.

Tip: Zorg ervoor dat je webshop een geldig SSL-certificaat heeft. Dit wordt vaak aangeduid met “https” in je webadres en het slotje in de adresbalk, wat vertrouwen bij je bezoekers opbouwt.

35. Responsive Design

Een responsive website past zich naadloos aan elk schermformaat aan, wat essentieel is voor zowel gebruikerservaring als E-commerce SEO. Google geeft de voorkeur aan mobielvriendelijke websites in de zoekresultaten.

Tip: Test je webshop regelmatig op verschillende apparaten en browsers om ervoor te zorgen dat het responsive blijft.

36. Laadsnelheid van pagina’s

Snelle laadtijden verbeteren de gebruikerservaring en worden door zoekmachines beloond met hogere posities in de zoekresultaten. Trage websites kunnen bezoekers en potentiële klanten afstoten.

Tip: Gebruik tools zoals Google’s PageSpeed Insights om de laadsnelheid van je site te analyseren en volg de aanbevolen verbeteringen op.

37. Het belang van een XML-sitemap

Een XML-sitemap helpt zoekmachines om je site beter te crawlen door een overzicht te bieden van alle belangrijke pagina’s. Dit is vooral nuttig voor grotere websites met veel pagina’s. De WordPress plugin Yoast genereert automatisch een sitemap. Als je WordPress samen met WooCommerce gebruik zou Yoast automatisch alle producten en categorieën in je sitemap plaatsen, wat zorgt voor snellere indexatie. De sitemap vind je via domeinnaam.nl/sitemap.xml

Tip: Zorg ervoor dat je sitemap up-to-date is en dien deze in bij Google via de Search Console.

38. Robots.txt optimalisatie

Het robots.txt-bestand geeft zoekmachines instructies over welke delen van je site wel of niet gecrawld mogen worden. Een verkeerd geconfigureerd bestand kan belangrijke pagina’s blokkeren.

Tip: Controleer je robots.txt-bestand regelmatig om ervoor te zorgen dat je geen belangrijke content uitsluit van indexering.

39. Gebruik van Google Analytics 4

Google Analytics 4 biedt diepgaande inzichten in het verkeer en gedrag van bezoekers op je webshop. Deze gegevens zijn cruciaal voor het informeren van je SEO-strategie.

Tip: Installeer Google Analytics en monitor regelmatig je verkeersbronnen, bouncepercentages, en conversiepaden om kansen voor optimalisatie te identificeren.

40. Toepassen van Google Search Console

Google Search Console biedt waardevolle gegevens over de prestaties in Google’s zoekresultaten, inclusief problemen met indexering en mobielvriendelijk deheid.

Tip: Maak gebruik van de Search Console om je sitemap in te dienen, zoekprestaties te monitoren en eventuele crawl- of indexeerfouten te corrigeren.

41. SEO Audits uitvoeren

Een SEO-audit helpt bij het identificeren van problemen die je ranking kunnen beïnvloeden. Dit omvat het controleren van gebroken links, het optimaliseren van meta tags, en het evalueren van de gebruikerservaring.

Tip: Voer periodiek een uitgebreide SEO-audit uit om verbeterpunten te identificeren en actie te ondernemen. Hulp nodig? MarketingCollega kan deze audits eens in de zoveel tijd voor je uitvoeren.

42. Lokale zoekopdrachten en Google Mijn Bedrijf

Voor lokale bedrijven is een geoptimaliseerde vermelding in Google Mijn Bedrijf essentieel om zichtbaar te zijn in lokale zoekopdrachten en op Google Maps.

Tip: Claim en optimaliseer je Google Mijn Bedrijf-vermelding met accurate bedrijfsinformatie, foto’s en klantbeoordelingen.

43. Reviews verzamelen voor lokale SEO

Klantbeoordelingen zijn niet alleen belangrijk voor het vertrouwen van potentiële klanten, maar ook voor lokale SEO. Reviews met de juiste zoekwoorden erin zijn zelfs een directe rankingfactor op hoe hoog jouw webshop in het map-gedeelte staat. Google geeft voorrang aan webshops en websites met veel reviews. Uiteraard moeten ze op een legitieme manier zijn verkregen.

Tip: Moedig tevreden klanten aan om een positieve beoordeling achter te laten op je Google Mijn Bedrijf-vermelding en andere relevante platforms.

44. Hreflang-tags voor internationale webshops

Voor webshops die in meerdere talen of regio’s opereren, zorgen hreflang-tags ervoor dat zoekmachines de juiste taal- of regioversie van je content aan de juiste gebruikers tonen.

Tip: Implementeer correcte hreflang-tags voor elke taal- of regioversie van je site om internationalegebruikers te optimaliseren en te zorgen voor een betere SEO-prestatie.

45. Voice Search Optimalisatie

Met de komst van spraakgestuurde zoekopdrachten, is het optimaliseren voor voice search ook belangrijk geworden. Mensen gebruiken vaak langere, natuurlijke zinnen bij het zoeken met hun stem. In plaats van ‘Webshop SEO’ zou een ingesproken zoekopdracht ‘Ik wil de SEO van mijn webshop verbeteren’ kunnen zijn.

Tip: Integreer natuurlijke, conversatieachtige zinnen en vraag-gebaseerde zoekwoorden in je content om beter te ranken in voice search resultaten.

46. AI en SEO voor webshops

Kunstmatige intelligentie (AI) speelt een steeds grotere rol in hoe zoekmachines websites begrijpen en rangschikken. AI kan helpen bij het analyseren van gebruikersgedrag en het personaliseren van de zoekervaring. Maar overdrijf het niet. Websites moeten niet volledig AI gegenereerd zijn, dit zal je zoekmachine prestaties niet ten goede komen.

Tip: Gebruik AI-gedreven tools om zoekwoordonderzoek te doen, gebruikersgedrag te analyseren, en je SEO-strategieën te verfijnen.

47. Duurzaamheid en E-commerce SEO

Duurzaamheid is een toenemend belangrijk onderwerp voor consumenten. Websites die duurzaamheid benadrukken, kunnen zich onderscheiden en een positieve impact hebben op hun merkimago en zoekmachine rankings.

Tip: Highlight duurzame praktijken en producten in je webshop en gebruik relevante trefwoorden die verband houden met duurzaamheid in je SEO-strategie.

48. E-commerce trends en SEO

Blijf op de hoogte van de laatste e-commerce trends, zoals augmented reality (AR) shopping experiences of omnichannel marketing, en integreer deze in je webshop.

Tip: Experimenteer met nieuwe technologieën en trends, zoals AR, om een unieke shopping ervaring te bieden en verbeter je website’s content om deze innovaties te weerspiegelen.

49. Gebruiksvriendelijkheid en SEO voor webshop

Een gebruiksvriendelijke webshop zorgt voor een betere gebruikerservaring, wat cruciaal is voor het behouden van bezoekers en het verbeteren van conversies. Google ziet gebruiksvriendelijkheid als een belangrijke rankingfactor.

Tip: Zorg voor een intuïtieve navigatiestructuur, snelle laadtijden, en toegankelijke content om zowel de gebruiksvriendelijkheid als SEO te verbeteren.

50. Content diversificatie

Diversifieer de content op je webshop door niet alleen te focussen op tekst, maar ook door het gebruik van afbeeldingen, video’s, infographics, en meer. Dit kan helpen om een breder publiek aan te spreken en de tijd die men op je site doorbrengt te verhogen.

Tip: Creëer een rijke mix van contenttypen die relevant zijn voor je doelgroep en optimaliseer elk voor SEO om je webshop’s zichtbaarheid in zoekmachines te maximaliseren.

SEO webshop: heb jij hier hulp bij nodig?

MarketingCollega is gespecialiseerd in de SEO van webshops, van Magento 2 of 3 tot Shopify, Lightspeed of WooCommerce. We kennen alle webwinkelplatformen door en door! Vraag een gratis SEO+ analyse aan om erachter te komen waar jij nog kansen laat liggen.

  • All
  • Branding
  • CRO
  • SEO
De perfecte SEO tekst schrijven in 10 stappen

Het schrijven van de perfecte SEO-tekst vereist zowel techniek als creativiteit. Door je te richten op zowel de zoekmachines als je lezers, kun je ervoor zorgen dat je content niet alleen goed scoort, maar ook waarde biedt. We gaan kijken naar 10 belangrijke onderdelen om de perfecte SEO-content te schrijven.

Gratis SEO analyse t.w.v. €187,50

Op maat gemaakt – gepresenteerd via video call

MarketingCollega staat voor SEO op een menselijke manier! Wij focussen op samenwerking voor het behalen van topresultaten in Google, meer verkeer, omzetgroei en het creëren van loyale klanten.

Contact

info@marketingcollega.nl

+31 6 28 46 22 31

Espoortstraat 125
7511CH – Enschede

KVK: 92514669

© 2024 MarketingCollega  |  Algemene voorwaarden  |  Privacybeleid