De perfecte meta title schrijven in 12 stappen

De meta title, snel ingevuld, maar ook snel fout gedaan. Het is niet alleen de eerste indruk die je maakt op potentiële bezoekers, maar het speelt ook een sleutelrol in hoe zoekmachines je pagina indexeren en rangschikken.

Stap 1: Gebruik het belangrijkste zoekwoord

Het kiezen van het juiste belangrijkste zoekwoord is een van de meest cruciale aspecten van SEO. Dit zoekwoord fungeert als de ruggengraat van je meta title en bepaalt in grote mate de relevantie van je pagina voor specifieke zoekopdrachten. Het correct selecteren en positioneren van dit zoekwoord kan het verschil betekenen tussen een toppositie in zoekmachines of verloren gaan in de massa.

 • Zoekwoordonderzoek: Begin met een grondig zoekwoordonderzoek. Gebruik tools zoals Google Keyword Planner of Ahrefs om zoekwoorden te vinden die relevant zijn voor je content en een hoog zoekvolume hebben, maar toch haalbaar zijn qua competitie.
 • Positionering in de meta title: Zodra je je belangrijkste zoekwoord hebt gekozen, plaats je het vooraan in de meta title. Dit verhoogt de zichtbaarheid en relevantie bij zoekmachines.

Stap 2: Voeg een secundair zoekwoord toe (pro tip!)

Niet één maar twee zoekwoorden in een meta title? Jazeker! Door een secundair zoekwoord toe te voegen, verbreed je de scope van je SEO-inspanningen. Dit zoekwoord ondersteunt het primaire zoekwoord en helpt om de relevantie van je pagina voor een breder scala aan zoekopdrachten te verhogen.

 • Secundair zoekwoord kiezen: Het secundaire zoekwoord moet aanvullend zijn, maar niet concurrerend met het primaire zoekwoord. Het kan een synoniem zijn, een variatie, of een zoekwoord dat gerelateerd is aan hetzelfde onderwerp.
 • Integratie: Werk dit secundaire zoekwoord op een natuurlijke wijze in de meta title in, zonder de leesbaarheid of duidelijkheid te verliezen.
Op een zeer eenvoudige, maar effectieve manier, gebruikgemaakt van twee zoektermen in de meta title.

Stap 3: Houd de juiste lengte aan

De lengte van je meta title is belangrijk omdat het bepaalt hoe deze wordt weergegeven in de zoekresultaten. Een te korte title mist mogelijk essentiële informatie, terwijl een te lange title kan worden afgekapt in de zoekresultaten, waardoor belangrijke informatie verloren gaat.

 • De juiste lengte: Streef naar een lengte van 50 tot 60 tekens, inclusief spaties. Dit is meestal de ideale lengte voor volledige weergave in zoekresultaten.
 • Gebruik Meta Checker: Tools zoals de meta checker op MarketingCollega.nl kunnen helpen bij het nauwkeurig meten van de lengte van je meta title.
De online meta title en description checker van MarketingCollega

Stap 4: Gebruik unique selling points (USP’s)

Unique Selling Points (USP’s) zijn de onderscheidende kenmerken van jouw aanbod die je onderscheiden van de concurrentie. Het opnemen van USP’s in je meta title kan de aantrekkelijkheid en relevantie ervan aanzienlijk verhogen, wat leidt tot een hogere klikfrequentie (CTR). Dit is niet alleen goed voor het directe verkeer naar je site, maar kan ook een positieve invloed hebben op je SEO-ranking, aangezien zoekmachines interactiesignalen zoals CTR meewegen.

 • Kies relevante USP’s: Identificeer wat jouw aanbod uniek maakt. Dit kunnen aspecten zijn zoals “Goedkoopste”, “Gratis verzending”, “Morgen in huis”, of “Grootste assortiment”.
 • Integratie in de meta title: Zodra je jouw USP’s hebt geïdentificeerd, verwerk je deze op een strategische manier in je meta title. Zorg ervoor dat ze natuurlijk overkomen en aansluiten bij de inhoud van de pagina.
‘goedkoop en direct leverbaar’ zijn belangrijke USP’s voor het kopen van een bank.

Stap 5: Gebruik motiverende aspecten en kreten

Door motiverende elementen zoals vragen, jaartallen, actiewoorden of zelfs emoji’s te gebruiken, kun je je meta title meer laten opvallen. Dit soort elementen kunnen een gevoel van urgentie, nieuwsgierigheid of relevantie creëren, waardoor mensen eerder geneigd zijn om op jouw link te klikken.

 • Creatieve elementen: Experimenteer met het stellen van een vraag in je title, het gebruiken van jaartallen (bijvoorbeeld “De Beste SEO Tips voor 2024”), of het inzetten van actiewoorden zoals “Ontdek”, “Leer” of “Ervaar”.
 • Test verschillende formats: Niet elke benadering werkt voor elk publiek of elk type content. Wees niet bang om verschillende formats uit te proberen en te zien wat het beste werkt voor jouw specifieke doelgroep en content.

Stap 6: Kijk naar de concurrentie, maar wees uniek

Het is van essentieel belang om je meta titles te differentiëren van die van je concurrenten. Door te analyseren wat anderen in jouw niche doen, kun je unieke invalshoeken vinden die jouw aanbod onderscheiden en meer klikken genereren.

 • Concurrentieanalyse: Gebruik SEO-tools, of duik gewoon zelf Google in, om te onderzoeken welke meta titles je concurrenten gebruiken. Let op gemeenschappelijke patronen en probeer een unieke draai aan jouw titles te geven.
 • Unieke benaderingen: Als de topresultaten allemaal vergelijkbare termen of formats gebruiken, zoek dan naar een manier om jouw title te laten opvallen. Dit kan iets eenvoudigs zijn zoals het bieden van meer gedetailleerde informatie, of een meer creatieve benadering zoals het gebruik van humor of een onverwachte wending.
Drie resultaten onder elkaar die allemaal hetzelfde zijn opgebouwd. Dit is dus een geweldige mogelijkheid om wél uniek te wezen.

Stap 7: Testen, testen, testen!

Na het implementeren van je nieuwe meta title, is het belangrijk om de impact ervan te meten. Door de prestaties te monitoren, kun je inzicht krijgen in hoe effectief je aanpassingen zijn en waar er nog ruimte is voor verbetering.

 • Gebruik Google Search Console: Nadat je de meta title hebt bijgewerkt, gebruik Google Search Console om de wijzigingen te laten indexeren.
 • Monitor prestaties: Houd de prestaties van je pagina in de gaten na de update. Let vooral op veranderingen in de rankingpositie en CTR.
 • Aanpassen en optimaliseren: Als je merkt dat je positie verbetert, is dat een goed teken. Als je positie daalt, onderzoek dan wat er mis kan zijn gegaan en overweeg aanpassingen. Dit kan een voortdurend proces zijn van testen en optimaliseren.
Het moment van het aanpassen van een meta title.

Stap 8: Wees specifiek en relevant

Het is belangrijk dat je meta title duidelijk de inhoud van de pagina weerspiegelt. Vage of misleidende titles kunnen leiden tot een hoge bounce rate, wat negatief kan uitwerken op je SEO-prestaties.

 • Draai er niet omheen: Zorg ervoor dat je meta title precies laat zien wat de bezoeker kan verwachten op de pagina.
 • Relevantie: Zorg ervoor dat de title overeenkomt met de inhoud van de pagina. Misleidende titles kunnen kortstondig de aandacht trekken, maar schaden op de lange termijn je betrouwbaarheid en ranking.

Stap 9: Optimaliseer voor lokale SEO

Als je een lokaal bedrijf bent of een specifieke geografische markt target, is het integreren van lokale zoekwoorden in je meta title essentieel. Dit helpt om beter te ranken in lokale zoekopdrachten.

 • Gebruik lokale termen: Voeg plaatsnamen of lokale termen toe aan je title, vooral als je een lokaal publiek target. Voorbeeld: onze pagina over SEO in Enschede bevat twee keer het woord ‘Enschede’: “SEO Specialist Enschede | SEO Uitbesteden Enschede’ 2024”.
 • Lokale relevantie: Zorg dat je content en meta title lokale relevantie uitstralen, zodat je een connectie maakt met je doelgroep.

Stap 10: Gebruik krachtige taal

Het gebruik van krachtige en actiegerichte taal kan de interesse en nieuwsgierigheid van gebruikers wekken. Woorden als “Ultieme Gids”, “Essentiële Tips”, of “Exclusieve Inzichten” kunnen effectief zijn.

 • Actiegerichte woorden: Gebruik woorden die actie suggereren of een belofte van waarde inhouden.
 • Psychologisch aantrekkelijk: Gebruik termen die psychologisch aantrekkelijk zijn en een gevoel van urgentie of nieuwsgierigheid opwekken.

Stap 11: Maak gebruik van merknaam

Het toevoegen van je merknaam in de meta title kan helpen bij het opbouwen van merkbekendheid en vertrouwen, vooral als je merk al enige bekendheid heeft.

 • Plaatsing van merknaam: Overweeg om je merknaam aan het einde van de meta title toe te voegen. Dit zorgt voor herkenning en vertrouwen.
 • Consistentie in branding: Zorg voor consistentie in de manier waarop je merknaam wordt gepresenteerd om herkenbaarheid te bevorderen.

Stap 12: Vermijd over-optimalisatie

Het overmatig gebruik van zoekwoorden, bekend als keyword stuffing, kan je ranking schaden. Dit geldt ook voor in meta titles!

 • Natuurlijk gebruik van zoekwoorden: Gebruik zoekwoorden op een natuurlijke en leesbare manier.
 • Focus op gebruikerservaring: Schrijf titles met de gebruiker in gedachten, niet alleen zoekmachines.

Bonus tip: Hoe belangrijk is de meta description?

Alle bovenstaande tips gelden in principe ook voor de meta description. Behalve dat dit tegenwoordig géén directe ranking factor meer is! Het belangrijkste zoekwoord verwerk je er dus in om relevantie te bieden, maar niet om hoger in de resultaten te komen.

 • Overtuig: De meta description moet, in maximaal 155 tekens, overtuigen om op dit resultaat te klikken.
 • Aanvulling op de meta title: Schrijf de meta omschrijving met punten die je niet hebt kunnen melden in de meta title.

Dit uitgebreide stappenplan biedt een grondige aanpak voor het creëren van effectieve meta titles die niet alleen SEO-vriendelijk zijn, maar ook aantrekkelijk voor potentiële bezoekers. Door deze richtlijnen te volgen, kun je de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van je website in zoekmachines aanzienlijk verbeteren.

Hulp nodig bij het optimaliseren van je meta titles?

MarketingCollega helpt je graag! We kunnen een plan op maat maken om in één klap alle meta titels van je website te optimaliseren. Neem hiervoor gerust contact op.

 • All
 • Branding
 • CRO
 • SEO
De perfecte SEO tekst schrijven in 10 stappen

Het schrijven van de perfecte SEO-tekst vereist zowel techniek als creativiteit. Door je te richten op zowel de zoekmachines als je lezers, kun je ervoor zorgen dat je content niet alleen goed scoort, maar ook waarde biedt. We gaan kijken naar 10 belangrijke onderdelen om de perfecte SEO-content te schrijven.

Gratis SEO analyse t.w.v. €187,50

Op maat gemaakt – gepresenteerd via video call

MarketingCollega staat voor SEO op een menselijke manier! Wij focussen op samenwerking voor het behalen van topresultaten in Google, meer verkeer, omzetgroei en het creëren van loyale klanten.

Contact

info@marketingcollega.nl

+31 6 28 46 22 31

Espoortstraat 125
7511CH – Enschede

KVK: 92514669

© 2024 MarketingCollega  |  Algemene voorwaarden  |  Privacybeleid