De perfecte SEO tekst schrijven in 10 stappen

Het schrijven van de perfecte SEO-tekst vereist zowel techniek als creativiteit. Door je te richten op zowel de zoekmachines als je lezers, kun je ervoor zorgen dat je content niet alleen goed scoort, maar ook waarde biedt. We gaan kijken naar 10 belangrijke onderdelen om de perfecte SEO-content te schrijven.

Inhoud

1. Schrijf voor mensen, niet voor Google

Het begrijpen van je doelgroep en specifiek voor hen schrijven is van essentieel belang voor effectieve SEO-content. Goede SEO teksten hoeven niet per se lang te zijn; ze moeten zich richten op de intentie van de lezer en waarde bieden. Het is verleidelijk om je te richten op zoekmachines en het optimaliseren van je tekst met talloze trefwoorden, maar uiteindelijk moet je altijd de mens voor ogen houden.

Ken je publiek

Voordat je gaat schrijven, moet je weten wie je lezers zijn. Wat zijn hun interesses? Welke vragen hebben ze? Door je publiek goed te begrijpen, kun je SEO teksten creëren die hen echt aanspreekt.

Schrijf natuurlijk

Vermijd het overmatig gebruik van trefwoorden. Teksten die volgepropt zijn met zoekwoorden, lezen onnatuurlijk en onaantrekkelijk. Focus in plaats daarvan op het schrijven van vloeiende, natuurlijke zinnen. Een natuurlijke schrijfstijl zorgt ervoor dat je lezers blijven hangen en je content daadwerkelijk willen lezen.

Vertel een verhaal

Mensen houden van verhalen. Door een verhaal te vertellen, maak je je SEO tekst niet alleen interessanter, maar ook makkelijker te onthouden. Gebruik anekdotes en voorbeelden om je punten te illustreren en je lezers te betrekken.

Bied waardevolle informatie

Lezers komen naar je site omdat ze iets willen leren of een probleem willen oplossen. Zorg ervoor dat je SEO tekst biedt wat ze zoeken. Geef nuttige tips, oplossingen en inzichten die je publiek echt verder helpen.

Maak het leesbaar

Een goed gestructureerde tekst is makkelijker te lezen. Gebruik koppen en subkoppen om je tekst te onderbreken en overzichtelijk te maken. Korte alinea’s en duidelijke zinnen helpen ook om de leesbaarheid te verbeteren.

“Schrijven voor mensen betekent dat je je lezers centraal stelt. Het gaat niet alleen om de inhoud, maar ook om de manier waarop je deze presenteert.”

Door je te richten op het schrijven voor mensen, zorg je ervoor dat je content niet alleen informatief en nuttig is, maar ook aantrekkelijk en toegankelijk voor je publiek. Dit leidt uiteindelijk tot een betere gebruikerservaring en hogere betrokkenheid.

2. Begrijp het algoritme van Google

Om effectief verkeer naar je blog te leiden, is het essentieel om de laatste algoritmes van Google te begrijpen. Zoekmachine optimalisatie (SEO) speelt hierbij een cruciale rol. Als de grootste zoekmachine ter wereld, bepaalt Google in grote mate hoe zichtbaar je content is. Door je SEO tekst te optimaliseren voor zoekmachines en op de hoogte te blijven van hun updates, kun je je zichtbaarheid verbeteren en hoger ranken.

Blijf op de hoogte van updates

Google past regelmatig zijn zoekalgoritme aan om ervoor te zorgen dat de beste kwaliteitspagina’s hoog worden gerankt. Zo heeft de recente core update van maart 2024 weer veel veranderingen met zich meegebracht. Het is belangrijk om te weten welke aspecten van je website en SEO teksten door deze updates worden beïnvloed.

Wat zoekt Google?

Google wil dat de zoekmachine zo effectief mogelijk is voor gebruikers. Dit betekent dat het algoritme steeds verfijnder wordt om:

 • Kwaliteit van de content: Google hecht veel waarde aan originele, diepgaande en nuttige content.
 • Gebruikerservaring: Een snelle laadtijd, mobielvriendelijkheid en een duidelijke navigatiestructuur dragen bij aan een betere ranking.
 • Betrouwbaarheid: Autoriteit en betrouwbaarheid van de website, ondersteund door backlinks van gerenommeerde bronnen, zijn cruciaal.

Hoe speel je hierop in?

Door te begrijpen waar zoekmachines zoals Google naar zoeken en door effectieve search engine optimization (SEO) toe te passen, kun je je SEO tekst en website beter afstemmen op deze criteria. Search engine optimization is het proces van het optimaliseren van je website om hoger te scoren in de zoekresultaten van zoekmachines. Het is belangrijk voor website-optimalisatie omdat het helpt om meer organisch verkeer aan te trekken en je zichtbaarheid te vergroten.

 • Optimaliseer je content: Schrijf hoogwaardige, informatieve en relevante artikelen die aansluiten bij de zoekintenties van je doelgroep.
 • Verbeter de gebruikerservaring: Zorg voor een snelle en mobiele-vriendelijke website. Gebruik duidelijke koppen, subkoppen en een logische structuur.
 • Verhoog je betrouwbaarheid: Bouw aan je website’s autoriteit door waardevolle backlinks te verkrijgen en je SEO tekst regelmatig te updaten.

Handige tips

 • Blijf leren: Lees artikelen en blogs over de nieuwste Google-updates om op de hoogte te blijven.
 • Analyseer je prestaties: Gebruik tools zoals Google Analytics en Search Console om te zien hoe je website presteert en waar je kunt verbeteren.
 • Wees flexibel: Wees bereid om je strategie aan te passen naarmate Google zijn algoritme bijwerkt.

3. Schrijf voor de belangrijkste zoekwoorden

Het uitvoeren van zoekwoordenonderzoek en het kiezen van de beste zoekwoorden voor je SEO tekst zijn cruciaal voor succesvolle SEO. Verwerk zoekwoorden op een natuurlijke manier in je tekst, inclusief het plaatsen ervan aan het begin van de tekst en het gebruik van een geschikte dichtheid van 0,5% tot 3%, zonder keyword stuffing. Tools zoals onze zoekwoorddichtheid checker kunnen daarbij helpen. Het gaat niet alleen om het vinden van populaire zoekwoorden, maar ook om het identificeren van long-tail zoekwoorden die minder concurrentie hebben. Het zoekwoord moet ook precies inspelen op de vraagbehoefte van je websitebezoeker.

Zoekwoordenonderzoek uitvoeren

 1. Gebruik tools: Bij het seo teksten schrijven is het belangrijk om specifieke stappen te volgen. Tools zoals Google Keyword Planner, Ahrefs, en SEMrush kunnen je helpen om populaire zoekwoorden te vinden en hun zoekvolume te analyseren.
 2. Kijk naar concurrentie: Controleer hoeveel concurrentie er is voor elk zoekwoord. Populaire zoekwoorden hebben vaak veel concurrentie, wat het moeilijk maakt om hoog te scoren.
 3. Long-tail zoekwoorden: Deze zijn specifieker en hebben meestal een lager zoekvolume, maar minder concurrentie. Ze kunnen je helpen om gerichter verkeer naar je site te trekken.

Populaire versus long-tail zoekwoorden

 • Populaire zoekwoorden: Deze hebben een hoog zoekvolume, maar ook veel concurrentie. Het kan lastig zijn om hiermee hoog te scoren in de zoekresultaten.
 • Long-tail zoekwoorden: Deze bestaan uit langere zinnen en zijn specifieker. Ze hebben een lager zoekvolume, maar de kans om hiermee hoog te scoren is groter.

Hoe kies je de juiste zoekwoorden?

 • Relevantie: Zorg ervoor dat de zoekwoorden relevant zijn voor je SEO teksten en aansluiten bij de intentie van de gebruiker.
 • Concurrentie: Beoordeel hoeveel concurrentie er is voor elk zoekwoord. Kies zoekwoorden met een lagere concurrentie om je kansen op een hogere ranking te vergroten.
 • Zoekvolume: Hoewel een hoger zoekvolume aantrekkelijk lijkt, is het vaak effectiever om zoekwoorden met een lager volume en minder concurrentie te gebruiken.

Praktische tips

 • Analyseren: Gebruik tools om de populariteit en concurrentie van zoekwoorden te analyseren.
 • Variëren: Gebruik een mix van zowel populaire als long-tail zoekwoorden in je content.
 • Monitoren: Houd je zoekwoordenprestaties bij en pas je strategie aan op basis van de resultaten.

Door effectief zoekwoordenonderzoek te doen en de juiste zoekwoorden te kiezen, kun je de zichtbaarheid van je SEO tekstin zoekmachines aanzienlijk verbeteren. Dit trekt meer gericht verkeer naar je website en verhoogt je kansen op succes.

4. Schrijf lange én waardevolle SEO teksten

Met de Google Panda 4.1 algoritme-update werd het belang van lange, informatieve content benadrukt. Korte, oppervlakkige inhoud wordt bestraft, terwijl uitgebreide en diepgaande artikelen worden beloond. Een cruciaal aspect hiervan is het gebruik van interne links. Door strategisch interne links toe te voegen naar gerelateerde artikelen, kun je de SEO-waarde van je content aanzienlijk verbeteren. Zorg ervoor dat je minstens 2 interne links opneemt in je artikelen en gebruik belangrijke zoekwoorden in deze links. Vergeet ook niet om interne links van oude artikelen naar nieuwe toe te voegen om de SEO-waarde door te geven. Hier zijn enkele tips om je SEO teksten langer en waardevoller te maken:

Richtlijnen voor lange SEO teksten

 • Streef naar minimaal 1.000 woorden: Dit is een goede richtlijn om ervoor te zorgen dat je genoeg informatie en diepgang biedt. Kortere pagina’s missen vaak de complexiteit die nodig is voor een hoge ranking.
 • Zorg voor kwaliteit: Lange teksten moet niet alleen veel woorden bevatten, maar ook informatief en relevant zijn voor je lezers. En niet onbelangrijk: Google waardeert unieke en originele content!

Voordelen van lange SEO teksten

 • Meer ruimte voor details: Met langere artikelen kun je onderwerpen grondig behandelen, wat je autoriteit en geloofwaardigheid vergroot.
 • Diverse presentatie: Lange SEO tekst geeft je de vrijheid om informatie op verschillende manieren te presenteren, zoals lijsten, tabellen en infographics.

Tips voor het schrijven van lange SEO content

 • Structuur en overzicht: Gebruik duidelijke koppen en subkoppen om je tekst op te delen. Dit maakt het gemakkelijker voor lezers om de informatie te volgen.
 • Gebruik lijsten en tabellen: Deze elementen breken de tekst op en maken het makkelijker te verteren. Ze helpen ook bij het organiseren van complexe informatie.
 • Varieer je stijl: Wissel af tussen tekst, afbeeldingen en andere visuele elementen om de leeservaring te verbeteren.
 • Wees diepgaand: Ga dieper in op je onderwerp en bied waardevolle inzichten die je lezers echt helpen. Dit verhoogt de kans dat je content wordt gedeeld en gelinkt.

Waarom lange SEO content werkt

 • Betere ranking: Lange, gedetailleerde artikelen worden door zoekmachines gezien als waardevoller, wat kan leiden tot een hogere ranking.
 • Meer betrokkenheid: Lezers blijven langer op je pagina als ze waardevolle en uitgebreide informatie vinden, wat de bounce rate verlaagt.
 • Verhoogde kans op backlinks: Kwalitatieve, uitgebreide content wordt vaker gelinkt door andere websites, wat je SEO verbetert.

Door langere SEO teksten te schrijven, geef je je lezers de informatie die ze nodig hebben op een manier die zowel boeiend als informatief is. Dit helpt niet alleen bij het verbeteren van je SEO, maar zorgt er ook voor dat je publiek terugkomt voor meer waardevolle content.

5. Schrijf unieke SEO teksten

Zoekmachine-algoritmes belonen unieke SEO content en bestraffen gekopieerde inhoud. Als delen van een pagina zijn gekopieerd van een andere webpagina, kan deze als spam worden gemarkeerd en een slechte ranking krijgen. Vergeet ook niet om alt-tekst toe te voegen aan je afbeeldingen. Alt-tekst biedt een alternatieve beschrijving van de afbeelding en is belangrijk voor zowel zoekmachines als gebruikers, vooral voor mensen met een visuele beperking. Het benoemen van de afbeeldingen en het toevoegen van relevante zoekwoorden in de alt-tekst kan je SEO aanzienlijk verbeteren.

Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat elke zin in je content uniek is:

Waarom unieke SEO tekst belangrijk is

 • Hogere ranking: Unieke content wordt door zoekmachines hoger gewaardeerd, wat resulteert in een betere positie in de zoekresultaten.
 • Vermijd spamfilters: Gekopieerde content kan als spam worden gemarkeerd, wat je SEO-inspanningen ondermijnt.
 • Betere gebruikerservaring: Originele content biedt meer waarde aan je lezers en houdt hun interesse vast.

Tools om uniciteit te waarborgen

 • Copyscape: Gebruik tools zoals Copyscape om te controleren of je tekst uniek is. Deze tools vergelijken je content met bestaande webpagina’s om duplicaten op te sporen.
 • Grammarly en andere tekstcontroleprogramma’s: Deze kunnen helpen bij het identificeren van plagiaat en geven suggesties voor herformulering.

Tips voor het creëren van unieke content

 • Herformuleer dubbele content: Als je duplicaten vindt, herschrijf deze delen zodanig dat ze natuurlijk en vloeiend klinken. Vermijd het simpelweg vervangen van woorden door synoniemen.
 • Gebruik je eigen woorden: Zorg ervoor dat je tekst je eigen interpretatie en uitleg bevat. Dit maakt je content niet alleen unieker, maar ook persoonlijker en relevanter.
 • Verrijk je content: Voeg originele inzichten, voorbeelden en casestudies toe om je content te onderscheiden van andere bronnen.

Praktische stappen voor je SEO tekst

 1. Schrijf vanuit je eigen perspectief: Dit helpt je om originele ideeën en formuleringen te genereren.
 2. Vermijd clichés en standaardzinnen: Probeer altijd een frisse invalshoek te vinden voor elk onderwerp dat je behandelt.
 3. Controleer en herzie: Na het schrijven, gebruik tools om te controleren op duplicaten en herschrijf indien nodig.

Voorbeelden van herformulering

 • Origineel: “Het schrijven van unieke content is essentieel voor SEO.”
 • Herschreven: “Voor een goede SEO-strategie is het cruciaal dat je content origineel en uniek is.”

Door ervoor te zorgen dat elke zin in je content uniek is, kun je niet alleen een hogere ranking in zoekmachines behalen, maar ook een betere leeservaring bieden aan je publiek. Dit helpt bij het opbouwen van vertrouwen en autoriteit in je niche, wat op de lange termijn resulteert in meer verkeer en betrokkenheid.

6. Gebruik relevante woorden en synoniemen

De nieuwste algoritmes van zoekmachines zoeken naar veelvoorkomende woorden die bij de gebruikte zoekwoorden horen. Dit helpt de zoekmachine te begrijpen dat de content echt over dat onderwerp gaat. Een belangrijk aspect hiervan is het creëren van een overtuigende meta description.

Een goede meta description fungeert als een korte beschrijving van een webpagina en kan gebruikers beïnvloeden om op het zoekresultaat te klikken. Het gebruik van speciale tekens, belangrijke zoekwoorden en zelfs emoji’s kan de meta description laten opvallen in de zoekresultaten. Hier zijn enkele manieren om gerelateerde woorden effectief te gebruiken:

Waarom gerelateerde woorden belangrijk zijn

 • Verbeterde relevantie: Door gerelateerde woorden te gebruiken, wordt je SEO tekst relevanter voor het onderwerp, wat de zoekmachines helpt om de context beter te begrijpen.
 • Betere ranking: Zoekmachines belonen content die een breed scala aan relevante termen en zinnen bevat, omdat dit aangeeft dat de content grondig en informatief is.

Hoe gerelateerde woorden te gebruiken

 • Natuurlijke integratie: Het is meestal niet nodig om uitgebreid onderzoek te doen naar welke gerelateerde woorden je moet gebruiken. Deze woorden zijn vaak de basiswoorden die je vanzelf zou gebruiken bij het schrijven over het onderwerp.
 • Latent Semantic Indexing (LSI): Als je niet zeker weet welke woorden je moet gebruiken, kun je je verdiepen in Latent Semantic Indexing. LSI helpt je om de woorden te identificeren die vaak samen met je hoofdzoekwoorden voorkomen.

Praktische tips

 • Schrijf natuurlijk: Focus op het schrijven van natuurlijk klinkende zinnen. Gerelateerde woorden zullen vanzelf in je tekst verschijnen als je diepgaand en informatief schrijft.
 • Gebruik synoniemen: Varieer je taalgebruik door synoniemen en gerelateerde termen te gebruiken. Dit maakt je tekst interessanter en rijker aan informatie.
 • Analyseer top-ranking pagina’s: Kijk naar de content van top-ranking pagina’s voor jouw zoekwoorden en let op de woorden en zinnen die zij gebruiken. Dit kan je inzicht geven in welke termen relevant zijn.

Voorbeeld van het gebruik van gerelateerde woorden

Stel dat je schrijft over “gezond eten.” Naast het hoofdzoekwoord “gezond eten,” kun je gerelateerde termen gebruiken zoals:

 • Voedingsstoffen
 • Dieet
 • Evenwichtige voeding
 • Vitamine
 • Mineralen
 • Calorieën

Voordelen van het gebruik van gerelateerde woorden voor je SEO tekst

 • Meer diepgang: Gerelateerde woorden voegen diepgang toe aan je SEO tekst, wat de waarde voor de lezer verhoogt.
 • Beter begrip: Het helpt zoekmachines om de context van je content beter te begrijpen, wat kan leiden tot een hogere ranking.
 • Verbeterde gebruikerservaring: Lezers waarderen goed geschreven, informatieve SEO content die een onderwerp vanuit meerdere invalshoeken belicht.

Door gerelateerde woorden effectief te gebruiken, kun je ervoor zorgen dat je content zowel voor zoekmachines als voor lezers duidelijk en waardevol is. Dit helpt niet alleen bij het verbeteren van je SEO, maar ook bij het bieden van een betere leeservaring.

7. Link naar waardevolle websites

Het gebruik van links als informatieverwijzingen is een gebruikelijke manier om te laten zien waar de informatie vandaan komt. Het is echter van cruciaal belang om alleen te linken naar kwalitatief hoogwaardige websites. Het gebruik van externe links naar waardevolle bronnen kan de autoriteit en geloofwaardigheid van de website vergroten. Het linken naar spammy sites kan ertoe leiden dat de informatie op jouw pagina ook als spammy wordt beschouwd.

Waarom kwalitatieve links belangrijk zijn

 • Vertrouwen en geloofwaardigheid: Links naar gerenommeerde sites verhogen de geloofwaardigheid van je eigen SEO content.
 • SEO-voordelen: Zoekmachines zien links naar betrouwbare sites als een teken dat je content goed onderbouwd en waardevol is.
 • Gebruikerservaring: Het aanbieden van links naar kwalitatieve bronnen verbetert de gebruikerservaring door toegang te geven tot aanvullende, betrouwbare informatie.

Hoe kies je hoogwaardige links?

 • Controleer de bron: Zorg ervoor dat de site waarnaar je linkt een goede reputatie heeft en erkend wordt als een betrouwbare bron in de industrie.
 • Vermijd spammy sites: Links naar lage kwaliteit of spammy sites kunnen de geloofwaardigheid van je eigen site schaden.
 • Relevantie: Zorg ervoor dat de gelinkte content relevant is voor je eigen artikel en daadwerkelijk waarde toevoegt voor je lezers.

Praktische tips

 • Gebruik autoritaire sites: Link naar bekende en gezaghebbende websites zoals academische instellingen, overheidswebsites, en gerenommeerde nieuwssites.
 • Check de inhoud: Voordat je een link plaatst, controleer de inhoud van de gelinkte pagina om ervoor te zorgen dat deze betrouwbaar en up-to-date is.
 • Varieer je bronnen: Link naar een verscheidenheid aan hoogwaardige sites om je content divers en goed onderbouwd te maken.

Voordelen van het linken naar hoogwaardige sites

 • Verbeterde SEO: Hoogwaardige links dragen bij aan een betere ranking in zoekmachines omdat ze de kwaliteit van je content bevestigen.
 • Verhoogde autoriteit: Door te linken naar betrouwbare bronnen, positioneer je jezelf als een expert die toegang heeft tot waardevolle informatie.
 • Betere gebruikerservaring: Lezers waarderen het wanneer ze door jouw links toegang krijgen tot aanvullende, betrouwbare informatie.

Voorbeeld van autoritaire uitgaande links

Als je bijvoorbeeld een artikel schrijft over gezondheid, kun je linken naar:

 • Gezondheidsorganisaties: Zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) of het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
 • Academische studies: Publicaties in wetenschappelijke tijdschriften of onderzoekspublicaties van universiteiten.
 • Nieuwswebsites: Artikelen van bekende nieuwsorganisaties zoals de Telegraaf of het AD.

Door te linken naar hoogwaardige sites, geef je aan zoekmachines en lezers dat je content betrouwbaar en goed onderzocht is. Dit helpt niet alleen je SEO, maar versterkt ook de algehele kwaliteit en geloofwaardigheid van je website.

8. Meer dan alleen tekst: gebruik verschillende soorten content

Een uitstekende webpagina maakt gebruik van diverse manieren om informatie over te brengen. Dit omvat vaak verschillende mediavormen die de tekst ondersteunen en uitbreiden. Het gebruik van video’s en afbeeldingen kan hierbij enorm effectief zijn. Daarnaast is het cruciaal om een pakkende meta omschrijving te creëren. Een aansprekende en overtuigende meta-omschrijving kan de aandacht van lezers trekken in de zoekresultaten, wat de kans vergroot dat mensen doorklikken naar de website. Het opnemen van belangrijke zoekwoorden en zelfs het gebruik van emoji’s kan helpen om op te vallen.

Voordelen van verschillende contenttypen

 • Verhoogde betrokkenheid: Video’s, afbeeldingen en infographics kunnen de aandacht van de lezer trekken en hen langer op je pagina houden.
 • Betere informatieoverdracht: Verschillende mediavormen helpen om complexe informatie eenvoudiger en begrijpelijker te maken.
 • Verbeterde leesbaarheid: Te veel doorlopende tekst kan vermoeiend zijn voor lezers. Het afwisselen met andere contenttypen maakt de tekst aantrekkelijker en makkelijker te lezen.

Soorten content om te gebruiken

 • Video’s: Video’s zijn geweldig voor het uitleggen van ingewikkelde concepten of het tonen van demonstraties. Ze kunnen ook een persoonlijke touch toevoegen en de connectie met je publiek versterken.
 • Afbeeldingen: Helpen bij het verduidelijken van tekst en kunnen emotie en interesse toevoegen. Zorg ervoor dat je afbeeldingen gebruikt die relevant en van hoge kwaliteit zijn.
 • Infographics: Deze bieden een visuele weergave van gegevens en statistieken, waardoor ze makkelijker te begrijpen en te onthouden zijn.
 • Lijsten en tabellen: Deze structuren maken informatie overzichtelijk en makkelijk te scannen voor lezers.

Praktische tips voor het gebruik van diverse contenttypen i.c.m. SEO teksten

 • Inbedding van video’s: Voeg video’s toe die relevant zijn voor je content en de lezer helpen om de informatie beter te begrijpen. Platforms zoals YouTube maken het eenvoudig om video’s in te bedden.
 • Gebruik van relevante afbeeldingen: Kies afbeeldingen die je tekst aanvullen en verduidelijken. Zorg voor alt-teksten bij afbeeldingen voor betere toegankelijkheid en SEO.
 • Infographics creëren: Gebruik tools zoals Canva of Piktochart om aantrekkelijke en informatieve infographics te maken die je gegevens visueel weergeven.
 • Lijsten en tabellen opnemen: Gebruik opsommingstekens en tabellen om gegevens op een gestructureerde manier te presenteren, wat de leesbaarheid verhoogt.

Voorbeeld van diverse SEO content

Bij het schrijven van een artikel over gezonde voeding kun je verschillende contenttypen opnemen:

 • Video’s: Een korte video over het bereiden van een gezond recept.
 • Afbeeldingen: Foto’s van gezonde maaltijden en ingrediënten.
 • Infographics: Een grafiek die de voedingswaarden van verschillende voedingsmiddelen vergelijkt.
 • Lijsten: Een opsomming van gezondheidsvoordelen van bepaalde voedingsstoffen.

Door gebruik te maken van verschillende contenttypen maak je je pagina niet alleen visueel aantrekkelijker, maar ook functioneel rijker en gebruiksvriendelijker. Dit verhoogt de kans dat bezoekers langer op je site blijven en terugkeren voor meer waardevolle content.

9. Geef extra aandacht aan de meta title en omschrijving

Elke contentpagina heeft meta tags en een meta omschrijving nodig. Dit stelt zoekmachines in staat om een korte beschrijving van je SEO tekst weer te geven. Het schrijven van een goede meta omschrijving is cruciaal voor zowel SEO als de klikbaarheid van je pagina’s in zoekresultaten. Een geoptimaliseerde meta omschrijving kan de zichtbaarheid verbeteren en meer klikken aantrekken. Het is vaak de allerlaatste stap voordat je eindelijk op de publiceren-knop kunt klikken, maar gebruik dit moment goed! Je meta’s zijn het eerste contactpunt met je potentiële websitebezoeker.

Belang van metainformatie

 • Verhoogde klikfrequentie: Een aantrekkelijke meta title en beschrijving kunnen gebruikers verleiden om op jouw link te klikken in de zoekresultaten.
 • Betere zoekmachine-indexering: Metainformatie helpt zoekmachines beter te begrijpen waar je pagina over gaat, wat kan bijdragen aan een hogere ranking.

Title tag

De title tag is de titel van je pagina die in de zoekresultaten wordt weergegeven. Google hanteert een maximale lengte van ongeveer 60 tekens. Check onze meta lengte checker om snel en eenvoudig te voldoen aan deze richtlijnen.

 • Kort en krachtig: Houd de titel kort, krachtig en relevant.
 • Gebruik zoekwoorden: Zorg ervoor dat je belangrijkste zoekwoord in de titel is opgenomen, bij voorkeur aan het begin. Tips voor de expert: voeg nog een éxtra zoekwoord toe, zoals een synoniem of meervoud van het belangrijkste zoekwoord.
 • Aantrekkelijk: Maak de titel aantrekkelijk en uitnodigend om de klikfrequentie te verhogen.

Meta omschrijving

De meta beschrijving is de korte tekst die onder de titel in de zoekresultaten verschijnt. Deze beschrijving mag niet langer zijn dan 160 tekens.

 • Samenvatting van de content: Geef een korte en bondige samenvatting van de inhoud van de pagina.
 • Gebruik een call-to-action: Moedig gebruikers aan om te klikken met een aansprekende call-to-action.
 • Zoekwoorden: Neem belangrijke zoekwoorden op, maar maak de tekst natuurlijk en leesbaar.

Praktische tips

 • Gebruik tools en plug-ins: Er zijn verschillende tools en plugins beschikbaar (zoals Yoast SEO voor WordPress) die je kunnen helpen bij het creëren en optimaliseren van metainformatie en deze plaatsen op je pagina. Zo hoef je niet zelf met HTML te gaan prutsen.
 • Controleer lengte: Gebruik tools zoals Google’s Snippet Preview om te controleren of je titels en beschrijvingen binnen de toegestane lengte blijven.

Voorbeeld van metainformatie

Stel, je schrijft een artikel over gezonde voeding:

 • Title tag: “Gezonde Voeding: Tips voor een Evenwichtig Dieet”
 • Meta beschrijving: “Ontdek tips voor een evenwichtig dieet en leer hoe gezonde voeding je welzijn kan verbeteren. Lees meer en start vandaag nog!”

Door zorg te dragen voor goed geschreven meta’s, verbeter je de zichtbaarheid en aantrekkelijkheid van je pagina’s in zoekresultaten. Dit leidt tot meer klikken, meer verkeer en uiteindelijk betere resultaten voor je website.

10. Gebruik voldoende subkoppen

Ongeacht hoe smal je onderwerp is, het kan altijd worden opgedeeld met subkoppen. Subkoppen zijn niet alleen handig voor de leesbaarheid, maar ze helpen ook bij het optimaliseren van je SEO doordat ze je trefwoorden prominent plaatsen. Daarnaast is het cruciaal om zoekmachinevriendelijke url’s te creëren. Zoekmachinevriendelijke url’s verbeteren niet alleen je zichtbaarheid op Google, maar zorgen ook voor een betere gebruikerservaring door beknopte en gestructureerde URL’s te gebruiken die relevante trefwoorden bevatten.

Voordelen van subkoppen

 • Betere leesbaarheid: Subkoppen breken de tekst op in beheersbare stukken, waardoor het voor lezers makkelijker wordt om door de inhoud te navigeren.
 • Sneller vinden van informatie: Lezers kunnen snel de informatie vinden die ze zoeken, wat de gebruikerservaring verbetert.
 • SEO-optimalisatie: Zoekmachines hechten waarde aan goed gestructureerde content in je SEO tekst. Subkoppen bieden een natuurlijke manier om trefwoorden te integreren.

Hoe subkoppen te gebruiken

 • Kies relevante koppen: Zorg ervoor dat elke subkop een duidelijk en relevant deel van de content introduceert.
 • Gebruik zoekwoorden: Plaats je belangrijkste trefwoorden in de subkoppen, maar doe dit op een natuurlijke manier.
 • Volg een hiërarchie: Gebruik H1 voor de hoofdtitel, H2 voor hoofdsubkoppen en H3 voor subsecties daaronder. Dit helpt zowel de lezers als de zoekmachines om de structuur van je content te begrijpen.

Praktische tips

 • Maak het scanbaar: Veel mensen scannen een artikel eerst voordat ze het volledig lezen. Duidelijke en beschrijvende subkoppen helpen hen snel te beslissen of de inhoud relevant is.
 • Wees beknopt: Houd je subkoppen kort en to the point. Dit maakt ze krachtiger en effectiever.
 • Varieer de lengte: Gebruik een mix van korte en langere subkoppen om variatie in de structuur van je content te brengen.

Voorbeeld van subkoppen

Bij het schrijven van een artikel over “Gezonde Voeding” kunnen je subkoppen er als volgt uitzien:

 • Wat is gezonde voeding?
 • Belang van een evenwichtig dieet
 • Voedingsstoffen die je nodig hebt
 • Gezonde maaltijd ideeën
 • Tips voor het volhouden van een gezond dieet

Integratie van subkoppen in je contentstrategie

In SEO writing is het belangrijk om zowel de doelen van je strategie als de rankingfactoren van zoekmachines in gedachten te houden. Echter, de focus moet liggen op het voldoen aan de vraag van de gebruiker.

Wanneer je een kwalitatieve en unieke leeservaring biedt met een hoogwaardige SEO tekst, wordt de positie van je pagina in de zoekresultaten automatisch verbeterd. Subkoppen spelen hierbij een cruciale rol door de SEO teksten toegankelijker en aantrekkelijker te maken.

Door voldoende subkoppen te gebruiken, verbeter je de structuur en leesbaarheid van je content, wat zowel je lezers als de zoekmachines ten goede komt. Dit leidt tot een betere gebruikerservaring en hogere rankings in de SERP’s.

Hulp nodig bij het schrijven van je SEO teksten?

We raden aan om zelf aan de slag te gaan met het schrijven van je SEO-tekst. Gebruik de bovenstaande tips en probeer het uit! Mocht je vastlopen, dan kun je altijd een ervaren SEO-tekstschrijver inschakelen voor hulp.

Bij MarketingCollega zijn we gespecialiseerd in het schrijven van SEO-teksten. We combineren jouw kennis over het product of onderwerp met onze SEO-expertise om perfecte SEO tekst te scrhijven die zowel bezoekers als Google waarderen. Neem gerust contact op om de mogelijkheden te bespreken.

 • All
 • Branding
 • CRO
 • SEO
De perfecte SEO tekst schrijven in 10 stappen

Het schrijven van de perfecte SEO-tekst vereist zowel techniek als creativiteit. Door je te richten op zowel de zoekmachines als je lezers, kun je ervoor zorgen dat je content niet alleen goed scoort, maar ook waarde biedt. We gaan kijken naar 10 belangrijke onderdelen om de perfecte SEO-content te schrijven.

Gratis SEO analyse t.w.v. €187,50

Op maat gemaakt – gepresenteerd via video call

MarketingCollega staat voor SEO op een menselijke manier! Wij focussen op samenwerking voor het behalen van topresultaten in Google, meer verkeer, omzetgroei en het creëren van loyale klanten.

Contact

info@marketingcollega.nl

+31 6 28 46 22 31

Espoortstraat 125
7511CH – Enschede

KVK: 92514669

© 2024 MarketingCollega  |  Algemene voorwaarden  |  Privacybeleid